Aloes, jako roślina lecznicza i kosmetyczna, wykorzystywany był obecnie w starożytności. Egipcjanie wyzyskiwali go do balsamowania zwłok, dlatego tytuł „roślina nieśmiertelności”.Samo słowo aloes pochodzi z języka arabskiego od słowa „alloeh”, które świadczy błyszcząca, gorzka substancja. Na świecie znanych jest 360 gatunków aloesu, jednak w dermatologii i kosmetyce używa się głownie Aloes barbadensis miller, czyli aloes prosty oraz aloe arborescen – aloes drzewiasty Aloes zwyczajny jest rośliną krzaczasta bądź drzewiastą, wieloletnią. Rośnie zwłaszcza w suchych regionach Afryki, Azji czy Europy. Z liści tej rośliny nabywa się dwa typy surowców. Pierwotnym z nich jest alona, będąca produktem soku tłoczonego liści aloesowych a z kolei zagęszczanego. Drugim natomiast żel aloesowy przyjmowany z miąższu świeżych liści aloesu zwyczajnego. Esencja z alony, za czytaj dalej…